tirsdag den 12. juni 2007

Portræt, nu!

På Frederiksborg Slot finder for tiden en udstilling sted, der har fået titlen 'Portræt nu!'. Udstillingen viser et antal mere eller mindre kendte nordiske samtidskunstneres bud på, hvordan man kan portrættere sine medmennesker eller sig selv her i 2007.

Portrætmaleriet er som bekendt en århundreder gammel tradition. For snesevis af generationer siden, var det forbeholdt de kongelige og adlen at blive foreviget. Dengang var man tilfreds, hvis den portrætterede fremstod som et magtfuldt individ - gerne lidt pænere end i virkeligheden. Dermed var portrætmaleriet dengang et værktøj til forevigelse, der sjældent gik bag huden på emnet.

Siden er bl.a. kameraet blevet opfundet og i det sidste trekvarte århundrede har dette været hvermands eje. I dag oven i købet i en udgave, der digitalt sikrer en knivskarp objektivitet.

Der skal altså nogle andre boller på suppen, hvis man vil beskæftige sig med portrættet som udtryksform i dag. Allerede i det første udstillingsrum på 'Portræt nu!' får man én af disse mærkværdige aha-oplevelser, der lige kræver lidt ekstra granskning af et værk, der umiddelbart ligner noget, der er forarbejdet elektronisk. Et stort portræt af scenografen og instruktøren Kirsten Dehlholm viser sig dog at være malet med akryl på lærred. Kunstneren er Thomás Lahoda, der eksponerer sin model i en alt andet end sympatisk udgave.

Linjen er dermed lagt. Portrættet rummer i dag masser af udtryk - også i den måde, hvorpå det fremstilles. Skal man endeligt anskue mediet med tilbageskuende briller, er det relevant at fremhæve Per Pardorfs maleri af hjerneforskeren og entertaineren Peter Lund Madsen. Dette er malet i en klassisk stil, hvor figuren så at sige vokser ud af mørket. Maleriet har fået et højst uklædeligt lag fernis, som en ældgammel tradition foreskriver. Derfor kaldes udstillingsåbninger ferniseringer - stadigvæk!

De mest spændende værker på udstillingen er dém, hvor kunstnerne har eksperimenteret med de nye medier. Således er der uddelt nogle priser i forbindelse med projektet. Brygger J.C Jacobsens 1. pris er således blevet tildelt den danske videokunstner Sonja Lillebæk Christensen, der i en 18 minutter video fabulerer over personer, som hun iagttager ved et grønt område i nærheden af Københavns Sydhavn. Hendes fordomme i relation til de personer, hun oplever her, udgør et ganske kvalificeret portræt af hende selv. Uden at hun på noget tidspunkt optræder på skærmen.

Udstillingens ældste kunstner er svenske Sven Ljungberg (født 1913), som viser et traditionelt malet selvportræt, der i øvrigt fik 2. prisen. Den yngste kunstner er født i 1982. Dermed dækker udstillingen et stort generationsmæssigt segment af samtidskunsten.

'Portræt nu!' kan ses på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg indtil den 29 juli 2007.