lørdag den 25. august 2007

Et udstillingsliv med "gods" i.

Jeg har netop erfaret, at Århus Kommune overtager bygningerne i forbindelse med DSBs gamle godsbaneareal. Visionerne for denne overtagelse har foreløbigt ét overordnet sigte: Kultur! Således vil kulturrådmand Flemming Knudsen om kort tid indstille over for Byrådet, at man opretter et center for kunst og kultur på stedet.

Man kan vel roligt sige, at et sådant initiativ falder på et ”tørt” sted!? Hvis man anskuer tingene med billedkunstens efterhånden let duggede briller, bør det vel være oplagt, at visse elementer i det lokale kunstmiljø er blevet rangeret ud på et fjernt sidespor.

Mulighederne for at præsentere et bredt publikum for et rummeligt udsnit af, hvad områdets billedkunstnere skaber, blev reduceret, da Århus Kunstbygning blev omdannet til Center for Nutidskunst. Værdien i denne prioritering kan man diskutere til dommedag – og dét vil sandsynligvis blive gjort; men det ændrer ikke ved behovet for, at der oprettes et forum til udstilling af god gedigen og ukompliceret kunst og kunsthåndværk.

Interessen er til stede, både blandt de udøvende og blandt publikum. Dette sås tydeligt, da ProKK – Foreningen af Professionelle Kunstnere og Kunsthåndværkere udstillede i påsken i Ridehusets alt andet end velegnede rum. De ti dage i påsken blev besøgt af flere tusinde – og uden at man bør bruge publikumstal for en parameter for kvalitet, kunne det måske give én og anden ét og andet at tænke over?

Det er sympatisk, at man åbner op for en mulighed til at skabe værkstedsfaciliteter – oven i købet med en central beliggenhed – for områdets billedkunstnere; men i min optik er behovet for et kvalificeret udstillingssted så åbenlyst, at man fra Århus Kommunes kulturudvalg bør tilgodese det. 43.000 kvadratmeter er alligevel noget…


Denne tekst er identisk med et debatindlæg af mig bragt i Århus Stiftstidende 25. august 2007.