søndag den 1. juni 2008

Shine a light on me

"Hvad sker der med dig, når du står på scenen over for 100.000 begejstrede fans?" Spørgsmålet bliver stillet til Keith Richards under én af de historiske klip med Rolling Stones, der supplerer koncerten, der danner udgangspunkt i filmen 'Shine a Light', der er mesterligt iscenesat og instrueret af Martin Scorsese. Keith's svar på det stillede spørgsmål: "Jeg vågner...."

Der er mange svedne smil i 'Shine a Light'. I et andet interview bliver Ron Wood og Keith stillet over for spørgsmålet vedr. hvem der er den bedste guitarist af de to. Wood siger lakonisk: "Både Keith og jeg ved, at det er jeg", hvor efter Keith, med en undtagelsesvis alvorlig mine korrigerer: "Vi er begge ret lousy guitarister; men sammen er vi bedre end ti andre".

Disse indslag er blot nogle få af en række, der i et ganske harmonisk forløb afbryder koncertdelen på en helt forrygende måde. Det er meget væsentligt at påpege, at der ikke her er tale om en koncert-video. Her er tale om en decideret film, som har de agerende musikere i hovedrollerne. Billederne er helt overbevisende filmet og ikke mindst sammenklippet. Man befinder sig bogstaveligt i orkanens øje - og en orkan på en scene er nok det mest kvalificerede bud på Mick Jaggers egenskaber som entertainer, performer og ikke mindst rocksanger.

I et næsten rørende moment optræder Jagger paradoksalt ikke. Her synger - eller reciterer - Richards sin gamle 'You Got the Silver' fra 'Let it Bleed' fra ´69. Nummer to i en serie af klassikere med Stones. Ron Woods akustiske slideguitarspil nærmer sig verdensklasse, selv om det er mere effektivt end egentligt virtouøst.

Et andet overraskende moment: 'As Tears go By', som Jagger præsenterer som et nummer, man syntes for pinligt at indspille i sin tid - og som man derfor forærede væk. Marianne Faithful fik sit gennembrud med netop denne sang midt i 60'erne. Siden er hun som bekendt trådt voldsomt i karakter som solist med helt andre og langt mere stoflige udtryk.

Rolling Stones er et band med et gigantisk bagkatalog. Derfor er der massevis af numre at vælge imellem til sætlisterne. Det sidste fik det sidste grå hår på Martin Scorsese's hoved til at blive hvidt. Han blev præsenteret for sætlisten fire minutter før bandet gik på i Beacon Theater i NYC.Martin Scorsese har med 'Shine a Light' bekræftet at han kan noget med musik og film. Sidst vi fik dét bevist var helt tilbage midt i 70'erne, da han lavede den fremragende 'The Last Waltz', der belyste The Bands afskedskoncert. I dén film var Ron Wood faktisk også med. Så han er den eneste, der har optrådt i begge film. Til gengæld er han forfremmet til én af hovedrolleindehaverne i 'Shine a Light'. Ronnie er et vigtigt medlem i Stones her 33 år efter sin indtræden i gruppen.