mandag den 12. januar 2009

Palle Nielsen - igen...

I sidste uge modtog jeg en bog fra Vejle Kunstmuseum, som museet har udgivet om tegneren og grafikeren Palle Nielsen. Her i weekenden havde jeg så mulighed for at se den udstilling, som underbygger bogen – eller er det omvendt?

Palle Nielsen er en kunstner, der er svær at ”blive færdig med”. Man bliver ved med at finde nye detaljer i hans omfattende værk og hele tiden bliver man mindet om koldkrigstidens frygt og konsekvenserne af det værst tænkelige scenarium.

Nu gik det jo ikke som man havde frygtet; men krigsspøgelset og menneskets angst er som bekendt eviggyldige fænomener. Derfor er Palle Nielsen, trods at han døde i 2000, stadig aktuel.

Der er blevet skrevet meget om Palle Nielsens metaforiske profetier og dermed sammenfaldet med angrebet på Twin Towers i NYC den 11. september 2001. Dette terrorangreb fandt sted næsten på årsdagen for Palle Nielsens død.

Han befandt sig således et andet sted på dét tidspunkt; men han har fundet sin egen fremtrædende plads i kunsthistorien. Det bliver endnu en gang bekræftet med udstillingen i Vejle, som hermed stærkt kan anbefales, hvis man er på de kanter inden den 22. marts.