tirsdag den 25. december 2012

Powerlisten 2012

Tidligere i år offentliggjorde kunsttidskriftet ArtReview deres liste over de mest indflydelsesrige kunstpersonligheder i det forløbne år på den internationale scene.

Sådanne lister er naturligvis altid stærkt subjektive; men ikke desto mindre underholdende læsning. Herhjemme har vi også en sådan liste, der tager udgangspunkt i den danske scene, og den har kunstanmelderen Michael Jeppesen fra Information udarbejdet.

Denne top 100 er akkurat lige så baseret på anmelderens personlige iagttagelser, som den vi tidligere har set fra Art Revirew – og sådan er dét! Lad os tage en iagttagelse på sagerne:

Årets ubetingede højdespringer er den nyudnævnte kulturminister Marianne Jelved, der kom fra ingenting og direkte ind på listens 7.-plads. Ikke overraskende er tidligere kulturminister Uffe Elbæk overhovedet ikke at finde på listen, og det på trods af, at han faktisk har bestyret posten i langt det meste af 2012.

En anden gedigen højdespringer er overinspektør på ARoS, Marie Nipper, der hopper fra nr. 96 og helt frem som nr. 45.

Derudover finder man naturligvis diverse rokeringer i forhold til sidste år. Bl.a. har nr. ét og to på listen byttet plads, således at kunstmuseet Louisianas direktør Poul Erik Tøjner nu har henvist Olafur Eliasson til 2.-pladsen… se den komplette liste på Kopenhagen.dk HER>

Jeg havde nok kunnet finde et mere kvalificeret billede af Poul Erik Tøjner, hvis jeg havde ledt grundigt i mit fotoarkiv; men fotoet herover er et stillbillede fra videoen, jeg lavede om Louisianas store udstilling med Per Kirkeby for nogle år siden.