lørdag den 19. oktober 2013

Finn Have-udstilling - og ny bog

Den 26. oktober åbner der en ny udstilling med maleren Finn Have i Galleri Salling i den lille landsby Hjerk tæt på Sallingsundbroen, der som bekendt fører til Mors.

Netop Mors har i de senere år udgjort et motivisk udgangspunkt for Finn Have, da han har indrettet sit andet hjem og atelier på Limfjordsøen.

Hvis man skal være lidt indskrænkende og benævne Finn Have som landskabsmaler, kan man i kraft af, hvilke værker kunstneren viser i Galleri Salling udvide betegnelsen til marinemaler – og det skal ikke forstås på den Eckersbergske måde, men i langt højere grad i bevidstheden om, at der ofte befinder sig vand på Haves malerier.

Hvis man skal betragte de billeder, der er frigivet som illustrationer til en helt ny bog, som Finn Have udgiver i forbindelse med udstillingen, befinder kunstneren sig nu ikke længere på land, hvorfra han måske tidligere har iagttaget fjord og sø med fast grund under fødderne.

Det ser ud som om, at trosserne er blevet løsnet, og at kunstneren nu befinder sig på åbent vand – angiveligt midt ude på fjorden, hvor han ser indad mod land. Og bogens titel: Meget passende ’Fra Fjorden’.

Det er ikke udsædvanligt, at Finn Have udgiver en bog i forbindelse med udstillingsvirksomhed. Dette har været mere reglen end undtagelsen i de senere år.

Desværre har jeg ikke mulighed for at deltage i åbningen af udstillingen på Galleri Salling, da den falder sammen med en anden fernisering; men bogen får jeg forhåbentlig lejlighed til at studere på et tidspunkt alligevel.