tirsdag den 21. januar 2014

ARoS' program for 2014


2014 bliver ifølge kunstmuseet ARoS' nye direktør Erlend Høyersten (det store billede) "et år vi kommer til at lære meget af". Denne udtalelse, som faldt ved præsentationen af museets udstillingsprogram, bør nok ses som et udtryk for Høyerstens nye rolle som leder af et kunstmuseum på højt niveau. Selv har direktøren sat overliggeren højt i kraft af en udtalelse til en avis om, at hans ambition er, at ARoS skal op i verdens top 20 blandt kunstmuseer.

Det er befriende, og i ARoS' ånd, at Erlend Høyersten ikke går på kompromis med sit ambitionsniveau - og udstillingsprogrammet for '14 har han i sagens natur kun haft en sporadisk indflydelse på, da hans ansættelse trådte i kraft ved årsskiftet.

Ikke desto mindre var han meget klar i mælet, da han sammen med overinspektør Marie Nipper (det lille billede), præsenterede 2014-programmet for pressen ved et arrangement i ARoS' forholdsvist nye "Sunset Lounge" d. 21. januar.

Wes Lang
D. 29. marts åbner udstillingen 'The Studio', der viser værker af den amerikanske kunstner Wes Lang (f. 1972). Udstillingens titel skal tages dybt alvorligt, da planen er at genopbygge kunstnerens atelier i Los Angeles. Ja, faktisk er hele baduljen i skrivende stund på vej over Atlanten i et ikke nærmere beskrevet antal containere.

Wes Lang er en kunstner, der i høj grad benytter sig af tidens æstetik med bidrag fra pop, biker-verdenen og tatoo-kulturen. Hvad alt dette indebærer, kan man altså se på ARoS fra det tidlige forår og hen over sommeren.

Nutidskunst fra museets hjerte 
Jeg nævnte indledningsvis, at Erlend Høyersten ikke har haft mulighed for at sætte et fingeraftryk på ARoS' 2014-program; men det skal tages med et gran salt, da han i høj grad har sat nogle - med hans egne ord - "narrative strukturer" i scene i forhold til en ny iscenesættelse af museets samling af nutidskunst.

Her vil man kunne opleve et sammenstød med så forskellige temaer som Bibelen og actionfilmen. Måske smelter de to begreber sammen? Det kan man opleve til maj.

Ebbe Stub Wittrup
Den unge (f. 1973) danske samtidskunstner Ebbe Stub Wittrup åbner sin hidtil største udstilling d. 17. maj - og han beskæftiger sig primært med overtro og mytedannelser i et tilsyneladende stærkt teatralsk udtryk. Udstillingen 'The Third Room' vil, som man ofte oplever det på ARoS, være præget af en stærk opsætning.

Jesper Just 
Det er ikke så længe siden, Jesper Just var hovedpersonen i en anmelderrost udstilling på kunstmuseet HEART i Herning. D. 29. maj åbner en udstilling ' Intercourses' med kunstneren på ARoS - og her kan man opleve en blanding af forfald og teknisk præcision, da man har valgt at bruge nedbruddet af Tal R's udstilling som en del af iscenesættelsen af ca. ti videoværker af Jesper Just. Den udstilling er jeg meget spændt på!

Michael Kvium
En af de første større satsninger, man kunne opleve på ARoS efter museets åbning i 2004, var 'Jaywaliking Eyes', som samlede et stort antal besøgende til museet. Til oktober er Michael Kvium tilbage med udstillingen 'Fools' - fjolser - som indeholder en serie malerier, Kvium har malet gennem de sidste mere end 20 år, som et supplement til de større ting, han har været i gang med. Udstillingen vil bestå af malerier, der måler det samme som et LP-cover - nemlig 30 x 30 cm.

Nielsen & Johnsen
De to grand (ikke så old) ladies på den danske video-kunstscene hedder Birgit Johnsen og Hanne Nielsen. De vil være udstillingsaktuelle på ARoS fra d. 11. oktober og et stykke ind i 2015. Udstillingen hedder 'Inklusion/Eksklusion' og første gang, jeg for alvor stiftede bekendtskab med duoen, var i forbindelse med en udstilling på Brandts i Odense for en halv snes år siden.

Familierelationer og de sammenstød parforholdet ofte giver, var på det tidspunkt en del af temaet. Mennesket er ifølge pressematerialet fra ARoS stadig et tema, så titlen er med sikkerhed velvalgt.

Janet Cardiff/George Bures Miller
Det canadiske kunstnerpar Janet Cardiff og George Bures Miller afslutter udstillingsåret med en udstilling, der præsenterer seks enestående multimedie-installationer. Endnu en gang lover ARoS spektakulær iscenesættelse.

Nogle vil måske huske parret for en lydinstallation 'Forest (For a thousand years)' der blev vist på sidste års 'Sculpture by the Sea' i Marselisborgskoven.

Unge kunstnerspirer
Inden jeg afslutter gennemgangen af ARoS' 2014-program, vil jeg lige nævne Junior Biennalen 'Catch 14', som giver unge mennesker mellem 12 og 18 år mulighed for at arbejde med kunst i en serie workshops med nogle af landets fremmeste samtidskunstnere. Workshoppen finder sted i tidsrummet 8.-16. februar og det hele udmunder i en udstilling, der kan ses på museet fra 1. marts til 27. april.