mandag den 14. april 2014

Om KP 2014





"KP er en udstilling uden anden anledning end de arbejder, der er blevet antaget. Der er intet koncept, ingen fjollet titel. KP repræsenterer ganske simpelt et håb om at dem, der ansøger gør deres bedste. Det er det, der er KP"

Citatet herover er hentet fra kataloget til årets Kunstnernes Påskeudstilling (KP), og den er forfattet af én af censorerne, Christian Schmidt-Rasmussen.

KP er en åben censureret udstilling. Det vil sige, at alle, der har en interesse i at få deres kunstværker bedømt af en professionel jury, og samtidigt tør løbe risikoen for at blive afvist af samme udvalg, kan indsende maksimum seks kunstværker, som så bliver iagttaget og bedømt.

Kun en ganske lille procentdel af de indsendte kunstværker bliver udvalgt til udstillingen - og derfor kan man roligt sige at en udstilling af dén karakter er vanskelig at blive optaget på.

Jeg vil tro, at der har siddet et pænt antal kunstnere - tilhørende vækstlaget - i det danske kunstlandskab og studeret listen over censorer med henblik på at ramme noget, der kunne falde i de pågældendes smag. Det er blot en dårlig metode. Man bør lave sin kunst ud fra et ærligt og personligt princip - og det føler jeg mig overbevist om, at censorerne har fokus på.

Censurkomiteen bestod i år af Sonja Lillebæk Christensen, Mie Mørkeberg, Nina Saunders og, som nævnt, Christian Schmidt-Rasmussen, og de har gjort et godt arbejde i forhold til at udvælge et antal værker til en alsidig (det giver sig selv) og til tider interessant udstilling.

Man kunne måske godt ønske en eller flere modne kunstnere blandt censorerne; men som Schmidt-Rasmussen også skriver i katalogteksten: "Mange af de ting, som jeg bemærkede var moderne lige nu, er noget, som kollegaer over halvfjerds vil nikke genkendende til".

Man kunne via dette udsagn godt antage, at KP 2014 er en gang gammeldags skrab-sammen - og sådan vil nogle sikkert betragte udstillingen; men jeg synes, det er helt rart at se kunstværker, der blot optræder i en ikke-konceptuel sammenhæng på deres egne individuelle betingelser.

Værkerne, der illustrer denne blog - fra oven:
Katrine Hvid: 'Ai-iro-x-rays', udvidet maleri
Lis Bramsen: 'Alt var som det plejer', maleri
Pernelle Caspersen: 'Places', maleri
Leo Bruunsgaard Langgaard: '11.09.13', tegning
Astrid Espenhaim: 'Mine farvede bogstaver', kollage