tirsdag den 5. august 2014

Hygum Kunstmuseum i ti år

"Jeg syntes vi var havnet et sted med store monumentale tankegange og planer. Alle museer skulle helst have ambitioner om udvidelser og større og større bygninger, selvom det måske blev lidt tomt indeni. Det skulle være større og ligge i centrum. Jeg ville eksperimentere med at gøre det mindre og gøre det til en del af landskabet. Som det jo faktisk er"

Udtalelsen bliver fremsat på kunstsitet Kunsten.nu af initiativtageren og direktøren for det lille Hygum Kunstmuseum, Lisbeth Hermansen, der i år - sammen med sit museum - kan fejre ti års jubilæum. 

Museet er opbygget af Lisbeth Hermansen selv uden støttemidler i et nedlagt missionshus beliggende vel ca. 8-9 km. nordvest for Lemvig og tæt på det vilde Vesterhav. 

Lisbeth Hermansen selv har man ofte set afbilledet på sociale medier iført fuldt country-outfit, så metaforen om The Wild West er måske ikke helt hen i vejret? 

I interviewet med Lasse Juhl Nielsen på Kunsten.nu påpeger Lisbeth Hermansen, at "man bygger jo sådan et sted op i dialog med omgivelserne: Og så kommer der lige en landmand, der spørger hvad det er for noget med et kunstmuseum, med alle de kunstnere der får al den støtte der. Så forklarer jeg ham at det sted her er det eneste i hans synsfelt, der ikke får støtte. Jeg spørger ham, hvad naboens køer, kirken og markerne får i støtte. Om han kan nævne mig et eneste sted, der ikke får støtte". Der er mange gode pointer i de udtalelser, Hermansen fremsætter i interviewet. 

Hvis man vil besøge Hygum Kunstmuseum, er der åbent hver dag - undtagen mandag - indtil 1. september fra kl. 13 til kl. 17. Uden for sæsonen har museet åbent efter aftale. Betingelserne kan læses på museets hjemmeside, som kan findes HER>