lørdag den 31. januar 2015

Per Kirkeby opgiver maleriet

"Jeg har opgivet at være maler. Jeg har lukket den butik"

Så klart og utvetydigt udtrykker billedkunstneren, geologen og forfatteren m.m. Per Kirkeby sig i et interview med Camilla Stockmann i Politiken. 

Kunstneren har af helbredsmæssige årsager set sig nødsaget til at sige farvel til maleriet som primært kunstnerisk udtryksmiddel, og man fornemmer klart via det ærlige interview, at Kirkeby er alt andet end glad for dén tilstand. 

Ikke så mærkeligt, da maleriet gennem hele hans liv har været så væsentlig en del af hans identitet, at han nu må føle en afmagt i forhold til meningen med tilværelsen. 

At Kirkeby er syg, var helt tydeligt, da han dukkede op til åbningen af den store udstilling 'Per Kirkeby Komplet', som viser hans samlede produktion af raderinger siden 1962 på Museum Jorn i Silkeborg. 

Det var en stærkt svækket kunstner, der ankom til udstillingens fernisering, som i øvrigt var et tilløbsstykke af de større. Dette viser vel blot, at Per Kirkeby er en kunstner, som har en kæmpe status i kunstverdenen - og at publikum holder af ham som billedkunstner og person. 

I forlængelse af det store interview i Politiken, anmelder Peter Michael Hornung udstillingen. Han skriver blandt andet følgende: "Man tager fejl, hvis man tror, at Kirkeby er en maler, der også laver grafik. Han er nærmere en grafiker, der også maler, dvs. hvis han da ikke skriver digte og afhandlinger eller laver skulpturer". 

Hornung giver udstillingen, som kan ses på Museum Jorn indtil 24. maj, fire hjerter.