tirsdag den 31. marts 2015

En paranoid kejsers terrakottahær

(pressefoto: Moesgård Museum)

En myte vil vide, at den kinesiske kejser Qin Shi Huang, der regerede hårdt og brutalt et par hundrede år før vor tidsregning, besad en sygelig dødsangst, som hans monumentale magt ikke kunne dæmme op for. 

Til gengæld troede han på et evigt liv, og måske fordi han netop var så grusom i sin magtrigdom, følte han det nødvendigt at fremstille en hær i terrakotta med henblik på beskyttelse i det hinsides. 

Denne hær med tilbehør kom for dagens lys i 1974, da nogle bønder i Shaanxi-provinsen ville grave en brønd for at modvirke en kraftig tørke. De stødte på de første elementer af mange tusinde, der blandt andet indbefattede en decideret hær, hvor krigere og andet godtfolk optrådte i størrelsesforholdet 1:1. 

Det er pudsigt at tænke på, at alt dette - samt påbegyndelsen af opførelsen af Den kinesiske Mur - blev sat i scene på et tidspunkt, hvor Grauballemanden huserede herhjemme. 

Grauballemanden kan i dag ses på Moesgård Museum ved Aarhus, og det er netop Moesgård, der lægger hus til en enestående udstilling af dele af Qin Shi Huangs terrakottahær

Mon ikke denne udstilling, der kan opleves i tidsrummet 1. april-30. september, bliver det helt store tilløbsstykke på Moesgård hen over sommeren? 

Jeg er blevet opfordret til at skrive en anmeldelse af udstillingen, som jeg glæder mig meget til at opleve én af de nærmeste dage.