fredag den 15. maj 2015

Skagensmalere og samtidskunstnere i dialog


Christian Schmidt-Rasmussen, 'Nyttehaveforeningen Ellebakken', 2015 (foto: Christian Schmidt-Rasmussen)



 Allan Otte, 'Gitte Henning', 2015

 Ulrik Møller, 'Havstykke (Skagen Nordstrand)', 2015

Navne som P.S. Krøyer, Michael og Anna Ancher og Laurits Tuxen kan vel få enhver kunsthistorisk interesseret til at falde hen i drømme om skagensmalernes betydning i landets nordligst beliggende by i årene, der strækker sig fra slutningen af 1800-tallet frem til de første år af 1900-tallet. 

Myten om malermiljøet i Skagen lever i bedste velgående, og for nyligt indviede Skagens Museum en ny tilbygning, der har til formål at udvide museets aktiviteter ud over de velkendte værker af de berømte skagensmalere. 

Den gamle hovedbygning på Skagens Museum er stadig under renovering, og åbner til februar næste år. 

Ikke desto mindre er der en glimrende grund til at besøge museet, der for tiden og frem til udgangen af oktober viser udstillingen 'Samling & samtid', der præsenterer et pænt udvalg af skagensmalere i visuel dialog med nogle af samtidskunstens fremmeste udøvere - og her er det malerne, det drejer sig om. 

Jeg kan blot nævne navne som Jesper Christiansen, John Kørner, Christian Schmidt-Rasmussen, Ulrik Møller, Allan Otte og Eske Kath blandt mange andre. 

Udstillingen er fint sat op, og den tilgodeser absolut både historie og nutid på en indbydende måde. Værkerne har deres afsæt i temaer, der er forbundet med skagensmalernes motivkredse, og det må siges at være et udmærket greb. 

Jeg er i gang med en beskrivelse af udstillingen, som kan læses på et senere tidspunkt.