mandag den 10. oktober 2016

Zinkhvidt skyld i afskalninger

"Da amerikanske konservatorer for få år siden har bevist, at zinkhvidt har en skadelig virkning på malerier, er det vores hypotese, at det zinkhvide pigment, som gav det smukkeste blå lys, er Krøyers akilleshæl - og en af grundene til at hans malerier går i opløsning"


P.S. Krøyer er som bekendt berømmet for sine malerier fra Skagen - og især hans værker med motiver fra Skagen Nordstrand er blevet legendariske. 

Nu viser det sig imidlertid, at den smukke blå farve på disse malerier er udviklet ved hjælp af zinkhvidt, hvor det tidligere var almindeligt at bruge blyhvid pigment. 

Det er nu påvist, at zinkhvidt har en uheldig egenskab i kraft af, at farven er skyld i afskalninger på lærrederne - og denne problematik har blandt andet ramt det herover afbillede maleri fra 1899, som viser kunstneren og hans hustru på Skagen Strand. 

Citatet herover stammer fra en artikel i dagbladet Politiken, hvor Torben Benner har interviewet Cecil Krarup Andersen, adjunkt ved Kunstakademiets Konservatorskole, om zinkhvidts uheldige egenskaber. 

Hvilken hvid oliefarve, jeg selv bruger??? Zinkhvidt!