tirsdag den 13. december 2016

Bruun Rasmussen i sag om kunstforfalskning


For tiden kan man på landsdækkende dansk TV se en serie, der viser auktionshuset Bruun Rasmussens direktør Jesper Bruun Rasmussen som en jovial herre, der hylder "gamle København" som det dejligste sted på jord. 

Muligvis er den joviale attitude svækket en anelse, siden dagbladet Politiken i en stort anlagt artikel af Camilla Stockmann har kunnet afsløre, at et maleri malet af den islandske Cobra-maler Svavar Gudnason, tilsyneladende er en forfalskning. 

Auktionshusets ekspert indenfor moderne kunst, Kasper Nielsen, afviste i første omgang, at der var tale om et falskneri - og derfor blev maleriet for nyligt solgt på auktion hos Bruun Rasmussen. 

Denne auktion blev overværet af en islandsk ekspert, som omgående kunne fortælle, at der var tale om en forfalskning, som tidligere har været genstand for tvivl angående værkets ægthed. 

Dette oplyste man hverken de fremmødte ved auktionen eller den nye ejer af værket om. En byder på telefonen fik maleriet, da prisen nåede 30.000 kr., men værket kan vel dårligt være kr. 300 værd? 

"Set i bakspejlet er det klart, at jeg ville have ønsket, vi havde gravet noget mere i den her sag", udtaler Kasper Nielsen, hvilket vel klart signalerer, at han erkender, der er noget galt med det solgte maleri. 

Køberen af maleriet er blevet garanteret, at han vil få købssummen tilbage, hvis undersøgelser viser, at maleriet ikke er ægte; men den forklaring finder den islandske ekspert Ólafur Ingi Jónsson ikke plausibel. 

Han har anmeldt sagen til politiet, og har i sin anmeldelse inkluderet auktionshuset.

Billederne herover viser henholdsvis maleriet 'Komposition' af Gudnason fra 1941 og - nederst til højre - maleriet, som man antager, er en forfalskning fra 1990'erne. (fotos: Kunsthallen/Bruun Rasmussen Kunstauktioner)