torsdag den 5. januar 2017

Sidste udkald

Auguste Rodin: 'Heksesabbatten', ca. 1883 (illustration fra bogen 'Ekstaser - Tegninger af Auguste Rodin)

"At tegne var en integreret del af Rodins arbejdsmetode og intimt sammenvævet med hans måde at tænke på, uanset hvilket medium han arbejdede i og tænkte med; den var stedet, hvor øjet, hånden og ånden mødtes, ikke for at skabe fuldendte og afsluttede former, på hvilke skulpturer kunne realiseres, men for at holde forbindelser åbne, for at opløse nogle af de grænser, som definerer vores fortrolige og genkendelige genstandsverden og for hinsides denne, bag de umiddelbare sanseopfattelser, at få kontakt til vitale kræfter, lyst og begær, bevægelser og forskydninger mellem indre og ydre tilstande"

Når en skribent - aktuelt Statens Museum for Kunsts direktør Mikkel Bogh - fyrer en sådan sætning af uden at placere et punktum, må det være ud fra et princip om entusiasme omkring det aktuelle emne. 

Citatet er hentet fra bogen 'Ekstaser - Tegninger af Auguste Rodin', som er udgivet i forbindelse med udstillingen 'Flygtige øjeblikke' med tegninger af netop Rodin på nationalgalleriet. 

Bogen er naturligvis langtidholdbar; men skal man se den smukt iscenesatte udstilling, skal man snart aflægge museet et besøg, da sidste udstillingsdag er d. 15. januar.