torsdag den 29. marts 2018

Kritik af Van Gogh & Japan

Vincent Van Gogh: 'Bro i regnen'. 1887 (pressefoto: Van Gogh Museum, Amsterdam)

"Påstanden om, at Van Gogh var dybt påvirket af japansk grafik holder ganske enkelt ikke. Havde han haft behov for at se Hokusai for at male sit smukke maleri 'Høsten' fra 1888, hvilket udstillingen antyder? For mig at se rummer værket langt flere episke panoramaer, som blandt andet ses hos hans hollandske forgænger Pieter Bruegel d.æ. Desuden virker det underligt, at kuratorerne antyder hans opstillinger med blomster og insekter som inspireret af japansk kunst, når temaet har været en hollandsk specialitet siden 1700-tallet"

The Guardians kunstanmelder Jonathan Jones er ofte meget kritisk i sine iagttagelser af kunstudstillinger. Ofte har disse kritikpunkter afsæt i, hvad Jones ser som misforståede kuratoriske teorier. 

Aktuelt handler det om udstillingen 'Van Gogh & Japan', som for kort tid siden åbnede på Van Gogh Museet i Amsterdam. Her mener Jones, at man har overvurderet den japanske grafiks betydning i forbindelse med Van Gogh. 

Det kan dog ikke nægtes, at Van Gogh - som det kan ses på gengivelsen herover - har været inspireret af de fjernøstlige udtryk, hvilket også fremgår af historiske tekster, som blandt andet stammer fra kunstnerens breve til sin bror Theo. 

Udstillingen i Amsterdam kan ses frem til d. 24. juni, hvis man skulle komme på de kanter - og Jonathan Jones giver trods alt udstillingen tre ud af fem stjerner.